Om børnefødder

Hvornår skal dit barn have sine første sko 

Når dit barn begynder at træde sine første skridt på egen hånd, er det tid til et par sko.          

Hvordan vokser børnefødder
Børnefødder vokser i ryk. Gennemsnitligt vokser en børnefod:
-       0-2 år ca. 2 cm om året - svarer til næsten en halv skostørrelse hver anden måned
-       2-6 år ca. 1½ cm om året - svarer til næsten en halv skostørrelse hver tredje måned
-       6-13 år ca. 1 cm om året

Hvor ofte måles barnets fod
Du skal huske at måle dine børns fødder:
-       Hver 2. måned indtil 2 års alderen.
-       Hver 3. måned fra barnet er 3-6 år.
-       Hver 5. måned, når barnet er over 6 år.

Hvordan måles længden på dit barns fod
Stil dit barns fod med hælen op ad væggen, læg en lineal ved siden af. Sørg for, at dit barn lægger vægten helt ned på den fod, der måles. Mål længden fra væggen til og med den længste tå. Mål altid begge fødder, der kan godt være forskel på længden.

Hvordan findes den rigtige størrelse
Som en tommelfingerregel skal du regne med 1,5 cm ekstra plads fra tåspids til skosnude, når du køber sko.
Denne ekstra plads giver mulighed for 3 ting:
• Ca. 0,5 cm giver plads til ’udvidelse’, da foden glider frem, når barnet går
• Ca. 0,7 cm giver plads til, at foden kan vokse
• Ca. 0,3 cm bruges af tåkappenSkotypen og alderen på dit barn afgør, hvor stort et voksetillæg man skal regne med.
Barnets fod
De små fødder er et vigtigt grundfundament for barnets bevægelsesfrihed, hvorfor det er meget vigtigt at prioritere valget af dit barns sko højt. Fødder er dog en kompliceret størrelse, som du kan lære mere om herunder. 

En fod består af 26 knogler og er opbygget således, at hælbenet, rullebenet samt forfodsknogler udgør den bagerste del af foden. Tilsammen bærer disse størstedelen af barnets kropsvægt. Forrest er tåknoglerne samt mellemfodsknoglerne placeret og tilsammen bærer disse 1/3 af kroppens vægt.

Tværs over foden og på fodens inderside danner ledbånd og muskler to fodbuer. Disse er meget vigtige for fodens bæreevne og affjedring. En god huskeregel er, at når alle tæer sidder som en fin vifte med mellemrum og når stortåen peger lige frem, så fungerer musklerne, som de skal.

Knoglerne kan risikere at glide fra hinanden, hvis fodens fine muskler og ledbånd bliver svækket. Sker dette, vil det medføre smerte samt gøre, at foden bliver forkert belastet og pludselig kan en ond cirkel starte, hvor hele barnets krop vil blive belastet af føddernes problemer.

Da det kan være en udfordring at få sko på et sæt krøllede tæer, er det en rigtig god idé at åbne skoene så meget som muligt og nærmest lægge foden ned i skoen. Så snart barnet begynder at gå eller blot står op, vil tæerne rette sig ud igen.

Fodens udvikling
Hvad der er vigtigt i barnets fødder, er, at fodens muskulatur får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette sker, når fødder får frihed, hvorfor det er vigtigt at give dit barn lov til at gå så meget som muligt i bare tæer eller blot i strømper. På den måde kan de små tæer gribe og arbejde i forbindelse med, at barnet går og udvikler sin balance samt foden tvinges til at bruge og udvikle sine muskler. På sigt vil det resultere i en stærk fod, der kan modvirke risikoen for, at barnet bliver platfodet eller får en skæv akillessene.

Svangstøtte
Små børn har som regel en lille fedtpude under foden, der gør fodsålen flad. Indtil barnet mister denne, er det ikke nødvendigt at prioritere svangstøtte i barnets sko, dog kan en lille svangstøtte hjælpe med at løfte foden en smule, så tæerne får hjælp til at blive spredt helt ud i skoen.  Det er dog vigtigt at notere sig, at barnet ikke skal have en høj svangstøtte, før barnet selv har udviklet sin svang, hvilket normalt sker i 2-3 års alderen.

Skoen du vælger til dit barn, med eller uden svangstøtte, skal være opbygget, således, at fodens muskler kan fungere ideelt. Derfor er fodformede sko det bedste valg til barnets fødder. At en sko er fodformet betyder, at skoen har en lige inderside, så storetåen ikke bliver presset, der skal være fast støtte i hælen og sålen skal kunne bøjes, så musklerne kan gøre sit arbejde uden nogen form for belastning. 

Nyhedsbrev