Gode råd om køb af børnesko


• Det fodtøj barnet bruger til dagligt, skal være i materialer, der lader huden ånde. Det kan være f.eks. læder eller Bundgaard-TEX 

• Børnesko skal støtte foden og sidde ordentligt fast. Derfor skal hælkappen helst være fast og skoen må gerne kunne fastgøres med snørebånd, velcrobånd eller brede remme, der ikke strammer. De fleste begyndersko går lidt højere op om anklen end en almindelig sko. Det støtter barnets fod og er en god hjælp, mens barnet fortsat er lidt usikker på benene. 

• Meget åbne sko som fx klipklappere og meget åbne sandaler er uegnede til børn under 3 år, da små børn ikke kan styre fødderne i helt åbne sko, og samtidig er foden ubeskyttet. 

• Alle sko skal have en naturlig pasform. Dvs. at tæerne ikke klemmes sammen, men stadig kan spredes i skoene.  Forestil dig at skoens inderside skal have samme form som omridset af barnets fod. Du kan teste skoformen ved at sætte skoen ved siden af foden og sammenligne foden med skoens form. 

• Fodtøj skal som hovedregel ikke gå i arv. Fodtøj former sig efter foden og vil derfor ikke give den rigtige støtte til den, der arver skoen. 

• Sålen skal være så blød og fleksibel, at den kan følge fodens bevægelser. En grovmønstret sål giver mere stabilitet og skridsikkerhed, når barnet løber rundt. 

• Børnefødder sveder op til 2-3 spiseskefulde sved om dagen. Ca. halvdelen fordamper, men sko og støvler bør luftes godt og have mulighed for at tørre, når barnet kommer hjem 

• Hælhøjden til børn med raske fødder må ikke være over 10 mm. En højere hæl forrykker kropsvægtens naturlige fordeling af belastningen på hæl og forfod således, at forfoden bliver overbelastet. Gode råd om skopleje

 

Imprægnering
Pas godt på dine børns sko – de bliver brugt hver eneste dag og i al slags vejr! Alle nye sko skal imprægneres, før de tages i brug, for at undgå at snavs, fedt og vand trænger ind i læderet.  Det anbefales at imprægnere skoene 3 gange, før man tager sin sko i brug. Derefter bør man følge op med imprægnering på rengjorte sko ca. 1 gang om ugen.

Skocreme
Man pudser skoene for at tilføre skindet fugt og næring og fordi det ser lidt pænere ud.Lædersko skal rengøres med en fugtig svamp, hvorefter skocremen påføres. Den gnides grundigt ind og poleres efterfølgende til læderet er blankt. 
Sko af nubuck skal renses med en børste eller en tør svamp.
Hold herefter skoen ind over damp, børst, og lad den tørre.
Brug en imprægneringsspray til læder/skind.

Tørring af sko
Sko tørres bedst ved at tage indlægssålen ud, fylde skoene med
avispapir og stille dem til tørring i almindelig rumtemperatur.
Man skal ikke stille sko til tørring ved radiatoren eller andre
direkte varmekilder, da læderet risikerer at sprække.
Husk at sko ikke bare bliver våde af regn og sne, men også kan
blive fugtige indvendigt, pga. den sved foden afgiver. 

Nyhedsbrev