facebook pixel

Man kan købe prewalker sko til sit barn, når det viser lyst til at rejse sig og tage sine første skridt med hjælp. Barnet vil typisk kunne gå omkring bordet og holde fast i bordkanten, gå med mor og far i hånden med én eller to hænder eller kan komme frem gående ved hjælp af en gå-vogn. Barnet går således stadig med ubalance.
En prewalker er defineret ved at være blød både når barnet kravler og går, men også i siderne af skoen. Det er vigtigt, at en prewalker, som øvrige sko tillader plads til at tæerne kan bevæge sig. En hælkappe som støtter højere op end en hjemmesko er at foretrække, men den skal ikke være hård, så barnet bliver hæmmet, når det kravler. En prewalker har et skridsikkert underlag, da det modsatte vil være problematisk. Derudover er en tynd sål at foretrække, da barnet derved får større stimuli, da barnet i højere grad kan mærke det underlag, som barnet går på.

En prewalker er en aktivitets- og træningssko, og skal bruges på samme måde som mår man træner barnet til at løfte hovedet, træner i at rulle, smager forskellige ting ved hjælp af smagssutter etc. Det er således ikke en sko, barnet har på fra 08-16 hver dag, men højst et par timer ad gangen.

En prewalker har ikke til formål at få barnet til at lære at gå hurtigere, men en prewalker kan være med til at give barnet en positiv oplevelse med at få sko på. Skiftet fra strømpefødder til en startersko er for mange børn ubehagelig, hvorimod en prewalker for barnet føles mere som en strømpe. En prewalker med den rigtige støtte kan hjælpe barnet til at gå på flade fødder i stedet for at gå på hæl eller tå. De fleste børn pronerer desuden også. Det vil sige, at de går på inder- eller yderside af foden. Med en prewalker på, vil barnet få en fornemmelse af hvordan det føles, når foden er placeret mere lige på underlaget.

Når barnet går på flade fødder, vil det opleve en større balance og bedre fodgreb, og vil prøve at søge imod dette når barnet alle de øvrige timer går med bare tæer eller i strømper med dutter under.
Vores prewalkere er defineret som en indendørs prewalker, da den har en helt tynd sål. Der er dog intet til hinder for at barnet også bruger den udenfor i de måneder, hvorjord temperaturen er behagelig,. Vi fraråder brugen af prewalkere udenfor, når temperaturen er under 15 grader.

Petit er defineret som en udendørs prewalker, da den er opbygget med en tykkere sål, som dog stadig er meget fleksibel. Petit sålen isolerer bedre fra underlaget og giver en større stødabsorbering. Petit er ydermere udstyret med en kravlesnude i gummi, så den fremstår mere slidstærk end prewalkeren på udsatte områder.

En vigtig note er, at børn indenfor en periode på 3 mdr. vokser ud af prewalkeren. Da en prewalker i langt de fleste tilfælde bliver gået skæv bør denne ikke gå i arv, og derfor er det underordnet om læderet er mere eller mindre slidt på snuden, når skoen bliver for lille.

OBS: hvis en prewalker bliver slidt ved at kravle udendørs er det ikke en reklamation.

Petit skoen egner sig især til barnet som starter i vuggestue eller dagpleje, da barnet på dette tidspunkt i livet ofte har en ubalanceret gang.
Alle fødder er forskellige ligesom alle kroppe er forskellige, men fordi tøj ofte godt kan sidde lidt strammere på nogen og lidt løsere på andre er det oftest sådan, at skal man finde en sko som sidder godt på den enkelte fod kræver det at fod og sko prøver hinanden af.

Når man køber sko, skal man både tage højde for længe, bredde og højde på foden. Det er således ikke nok at kigge størrelse, da dette kun angiver længden af skoen.

En babyfod består primært af brusk og fedt. Den kan sammenlignes med en brøddej, som kan formes. Hvis du former et rundt franskbrød, så får brødet mere bredde og sætter du det i en rugbrødsform bliver det højere og smallere. På samme måde med sko, hvis et barn går i for smalle eller små sko, da vil barnets fod tilpasse sig dette.

Den bedste balance har vi, når vi står på bare tæer og kan lave abegrebet. Balancen er afhængig af, at du kan bevæge dine tæer.

Smalle fødder har det nemmere med at finde passende fodtøj end brede fødder, hvis man går på jagt efter sko, som er lavet af skomagere, hvor pasform er i højsædet. Enhver skomager ved, at et hælgreb skal være smalt og slutte til omkring hælen.

Det er derfor vigtigt at vide, at når man snakker bred pasform, så betyder det ikke, at en smal til normal fod ikke kan passe den, men at en bred fod også kan passe den.

Derimod er det vigtigt at man ikke køber for smalle sko. Dette kan man ofte tjekke ved at tage sålen ud og lade barnet stå på denne. Hvis foden går ud over indersålens bredde anbefales det at søge en anden bredere model.

OBS: indersålen kan snyde, men hvis du, når sålen er i skoen fornemmer, at den går fra side til side, så er det en ok tommerfingerregel af foden ikke skal ud over sålens bredde.

Vi har det ofte med at købe sko med øjnene i stedet for med fødderne. Ofte vil øjet gerne se en standardiseret pasform, hvor højre og venstre tårunding er tilnærmelsesvis ens. Det er dog de færreste bare fødder, som ser sådan ud. De fleste har en storetå eller anden tå som er den længste. Konsekvensen ved for smalt fodtøj er ofte at storetå og lilletå ikke får tilstrækkelig plads. Og det er storetåen, som har stor indflydelse på balancen.

Det er altid en fordel at købe sko, hvor indlægssålen kan tages op, dette primært for løbende at tjekke om skoen stadig passer dit barns fod.

Børns fødder vokser ikke lineært, men kan pludselig tage et ryk. Ældre børn siger fra at skoen klemmer, men mindre børn har ikke de samme nerver i fødderne, som vi har, og de krummer derfor bare tæerne og accepterer den mindre plads, som skoen tilbyder, når foden vokser.

De fleste sko har en form for tåkappe, så det ikke er muligt at mærke uden på skoen om barnet krumme tæerne, eller hvor meget plads der er, når barnet står på flad fod.
Når man skal forstå en størrelse, vil man overordnet gerne vide om en størrelse falder stor eller lille ud. Det kan være en lille hjælp på vejen, men da børn fødder er mindre, kan et nummer større sko gøre at barnet kommer afsted i et par klovne sko, som ikke følger barnet, men i stedet begrænser det.

Det er derfor vigtigt, at tjekke indermål i stedet for størrelse, når du køber sko. Det samme indermål kan sagtens være i en str. 23i i én model og 25 i én anden.

Dertil bliver øvelsen lidt sværere, da vi også med børnesko arbejder med et voksetillæg. Et voksetillæg indebærer 3 forskellige tillæg hhv. voksetillæg, glidetillæg og rundingstillæg.

Voksetillæg er det stykke som barnets skal have mulighed for at vokse på, idet barnets fod voksen med hastige skridt gennem hele barndommen.

Glidetillæg er 0,5 cm som der skal være for at tæerne ikke går imod snuden hver gang barnet går, dette tillæg har vi som voksne også.

Rundingstillæg afhænger af bredden på skoens snude, da smallere snuder kræver større rundingstillæg end fodformede snuder. Dette da skoens fulde længde ikke kan rumme fodens bredde.

Generelt kan det anbefales, at man når skoen tages i brug, da har man på prewalkere, startersko, sandaler og gummistøvler et voksetillæg på 1 -1,2 cm, og på sko og støvler et voksetillæg på 1,2-1,5 cm. Jo mindre fødderne er og desto mere ubalance desto mindre voksetillæg. Det gælder også fodtøj, som ikke har tilpasningsmuligheder eks. gummistøvler, at de ikke må købes for store, da det de så vil begrænse barnets naturlige bevægelse og leg.

Læs mere om vores FIND STØRRELSE side

Sko som bliver købt for store bliver slidt hurtigere, da materialet bøjer steder, hvor det ikke er planlagt, samt at sålen ofte bliver mere slidt, da børnene trækker skoene i stedet for at løfte dem fra underlaget. Det er derfor heller ikke én god forretning, at købe for stort.

OBS: Mange gummistøvler, Bundgaards inklusiv, falder ofte større ud i størrelsen end sko af samme mærke, og derfor bør indermål her tjekkes inden køb.
Naturgummi er et mere slidstærkt og fleksibelt materiale.

Det betyder derfor, at du ofte kan lade en kvalitets gummistøvle gå i arv, da den blot skal under vandhanen engang og skubbes, så kan et andet barn også få gavn af den.

Fleksibiliteten sikrer at gummiet ikke knækker, krakelerer og at støvlen følger barnets bevægelse bedre end hvad eksempelvis plastik ville gøre.
Læder og Uld er naturmaterialer og har begge den fordel at de er slidstærke, åndbare og svedtransporterende. Hvis du fryser dine fødder, så fryser resten af kroppen oftest også, og omvendt. Et godt fodklima er grundlag for mange timers leg uden at skifte fodtøj og/eller blive begrænset af for svedige eller kolde fødder.

Om dit barn er et varmt barn eller ofte fryser, da er uld et ideelt produkt til foring. Uld er ikke kun et vintermateriale, men kan bruges hele året rundt, da det temperaturregulerer.

Læder er slidstærkt og kan holdes fleksibelt med den rigtige pleje. Læder er også et behageligt materiale mod huden, og kan forme sig, således at skoen former sig efter barnets fod.
Et par sko kan sjældent gå i arv, selvom det er både billigere og bedre for miljøet at genbruge. Problemet med sko er, at de hurtigt bliver gået til, og i særdeleshed læder. En sko som et barn har haft på et par gange, kan måske være egnet til at gå i arv, men hurtigt under brug kan ydersål blive skæv, indersål få aftryk og læderet udvide sig. Dette påvirker den støtte som skoen tilbyder næste barn. Har det første barn eksempelvis proneret, og trådt skoen skæv, da vil skoen kunne få den næste barn til at døje med det samme. En tommelfingerregel er, at i det øjeblik foden har været varm nok til at sætte et aftryk på indersålen, da bør skoen ikke længere bruges til et andet barn.
Vi anbefaler, at man jævnligt tjekker om størrelsen stadig er korrekt. Det kan gøres helt nemt ved at tage indersålen ud og stille barnet på den. Det kan eksempelvis klares, når man alligevel har indersålen oppe for at rengøre skoen eller tømme den for sand. Når der er 0,5 cm tilbage, er det på tide at søge efter nye sko i en større størrelse.

En tommelfingerregel er, at tjekke størrelse:

Hver 3. måned, når barnet er 0-3 år
Hver 4. måned, når barnet er 4-6 år
Hver 5 måned, når barnet er 7-10 år
Har du købt en vare du ønsker at returnere, skal din retur først og fremmest registreres i vores system. Find menupunktet Kundeservice og herunder Varereturnering. Her indtaster du dit ordrenummer og registrerer hvilke(n) vare du ønsker at returnere.
Herefter vil du efter godkendelse modtage returseddel og pakkelabel via mail.

4-om-bundgaard

18-find-storrelse

19-skopleje

20-handelsbetingelser

21-cookie-og-privatlivspolitik

27-code-of-conduct

28-FAQ

Ny kontoregistrering

Har du allerede en konto?
Log ind i stedet for Eller Nulstil kodeord